Kan mitt Wi‑Fi i hemmet hackas?

Tips på hur du förhindrar hackare från att få åtkomst till ditt anslutna hem

Vad gör en Wi‑Fi-router säker?

Om du oroar dig för säkerheten i ditt hem­nät­verk rekommenderar vi verkligen att du noga överväger vilken router du köper. Routrar som medföljer internet­lösningen eller de populäraste routrarna på webb­platser som Amazon är också de som oftast hackas, eftersom deras popularitet gör dem till uppenbara mål. Det är mycket större sannolikhet för att router­känsligheter upp­täcks på bäst­säljande enheter eftersom hackare kan rikta in sig på många människor genom dem.

Kan en Wi‑Fi-router hackas?

Det är mycket möjligt att din router kan ha hackats utan att du är medveten om det. Genom att använda en teknik som kallas DNS-kapning (domän­namns­server) kan hackare kringgå säkerheten hos ditt Wi‑Fi-nät­verk i hemmet och potentiellt orsaka dig stor skada. De kan omdirigera din trafik till en webb­plats de driver och göra att du utan att veta om det uppge ditt kredit­korts­nummer eller dina Facebook-inloggnings­uppgifter till en brottsling. Som tur är kan du kontrollera om ditt hem­nät­verk är säkert genom att använda en gratis och webbaserad online­tjänst för router­kontroll. Se till att du väljer rätt tjänst från ett betrodd cyber­säkerhets­märke med gott anseende.

Bör jag ändra lösen­ordet till min Wi‑Fi-router?

Det kanske kommer som en över­raskning för dig hur enkelt det är att hacka Wi‑Fi-nät­verk i hemmet nu för tiden. Hackare kan hyra en moln­dator billigt och de flesta gissar sig till lösen­ordet till ditt nät­verk på några minuter genom en råstyrke­attack eller genom att använda den kraft­fulla datorn för att testa massor av lösen­ords­kombinationer. Ditt Wi‑Fi-nät­verk i hemmet kan enkelt utsättas för intrång om du har ett svagt lösenord.

Behöver jag internet­säkerhet med en lösen­ords­skyddad router?

De viktigaste anslutna enheterna i våra hem kommer alltid att vara våra datorer och telefoner och en svag router kan också leda till att de hackas och angrips. Genom att använda internet­säkerhet med skydd i världs­klass kan du skydda dina datorer och mobila enheter från virus och andra hot.

Är du intresserad av att skydda dina data och ditt liv online?

Läs mer om TOTAL